Európai parlamenti választások 2024: 34,01-nél alacsonyabb részvételi arány

HUbookmaker
június 5, 2024
18 Nézettség

Tippünk: Európai parlamenti választások 2024: 34,01-nél kisebb a részvételi arány

07.06.2024 14:00

Az európai parlamenti választások sokáig egyértelmű ANO-ügynek tűntek, de az elmúlt hetekben a hárompárti Együtt is beszállt a küzdelembe, bár ez inkább taktikai kérdés, amit a kapcsolódó közvélemény-kutató cégek vetettek fel.

Mindenesetre egy biztos, az európai parlamenti választások a legkevésbé népszerűek közé tartoznak Csehországban, így biztosan nem számíthatunk olyan részvételre, mint az elnök- vagy a parlamenti választásokon. 2019-ben az EP választási részvételi aránya 28,72% volt, ami siralmasan alacsony, bár 2014-hez képest (18,2%) drámai javulást jelentett. Ezúttal nem lesz újabb 10%-os növekedés; sok párt nyilvánosan kritikusan viszonyul az EU-hoz és annak intézkedéseihez, így a választók nem tudják, hogy elmenjenek-e szavazni, vagy alapvetően ellenzik az EU-t, vagy egyáltalán nem érdekli őket.

Mindehhez hozzá kell tenni a Csehországban zajló, viszonylag enyhe kampányt, amelyet teljesen elnyomott a közelmúltbeli jégkorong-világbajnokság sikere, ahol éppen ellenkezőleg, a nézettségi rekordokat döntött. Az urnákhoz elsősorban a pártok igaz hívei járnak, de ők nincsenek sokan, és számuk évről évre csökken. A szavazók legnagyobb csoportját tehát – túlzással – a konkrét jelöltek családtagjai, ismerősei és barátai alkotják, akiknek egyértelmű érdeke fűződik ehhez.

A hírességek vagy közismert nevek potenciálisan vonzóak lehetnek a szavazók számára, de nincsenek sokan belőlük. A polgármesterek annyira személyesen selejtesek és lejáratottak, hogy Danuša Nerudovához nyúltak, ami egyáltalán nem rossz húzás, míg más pártok olyan politikai struktúrákat jelöltek, akik pártérdekek miatt mennek az EP-be, mint például Klára Dostálová, és inkább a bizonytalan szavazókat vagy akár a saját pártjuk szavazóit tudják megszólítani.

Mire érdemes fogadni:

A választási részvétel a legutóbbi európai parlamenti választásokhoz képest emelkedett, de nem ugrásszerűen, a jelöltek kiválasztása viszonylag gyenge, pontosabban ugyanazok a nevek szerepelnek a lista élén, akik a cseh politikát sehová sem vitték előre. A kampány sem volt elég erős ahhoz, hogy több szavazót vonzzon, és a Kalózok kivételével nincs Európa-párti párt. A választók kevesebb mint 34%-a megy el szavazni.

Bizalom:

6/10

Ajánlott bukméker erre a fogadásra:

22BETFogadj a 22bet-nél 100%-os bónusszal az első befizetésedre!
Szerző HUbookmaker